Return to site

Dutch Combined

Cricket Tour 2024

September 21, 2024

Dutch Combined Cricket Tour 2024

Traditiegetrouw zijn er ook dit jaar weer jeugdteams gaan toeren in Engeland. Deze toer heet niet voor niets de Dutch Combined Cricket Tour want jeugdspelers van alle clubs gaan mee! Zodra de spelers op lokatie zijn beginnen de spelers van s’-morgens vroeg tot ’s avonds laat elke denkbare cricket variant te spelen, jong en oud door elkaar. De spelers verbleven op een gewelidige locatie in Youlbury, Oxfordshire. Geen kleine tentjes maar een prachtig huis met een enorme keuken en gelukkig ook veel ouders die van koken hielden!

Er werden twee teams gevormd, een U12 en een U16. Elke dag stond er aan het einde van de middag een wedstrijd gepland, want overdag gingen de Engelse spelers nog naar school. Dat gaf coach Abel de gelegenheid om extra training te geven en ook konden spelers een bezoekje aan Oxford brengen en boogschieten. Doordat deze toer al vele keren met succes georganiseerd is, kenden we de mooiste clubs, met ieder een totaal eigen karakter. Tip! Deze clubs spelen ook graag tegen een senior Touring Team!

De eerste wedstrijden waren bij Warborough (u12) en Goring (u16), na deze leuke wedstrijden met heerlijke high tea op de idyllische lokaties na afloop leken de teams meteen al op elkaar ingespeeld. Wellicht ook mede dankzij de goede warming up van vader Shahbaz!

De dag erna speelden beide teams tegen Henley, maar toch niet op dezelfde locatie. Henley heeft namelijk maar liefst vier “stunning” cricket grounds tot zijn beschikking! Nadat de u16 er na lang zoeken achter kwam dat het onverharde landweggetje in de heuvels inderdaad naar een cricket ground leidde waar na korte tijd ook de zeer vrolijke en gastvrije tegenstanders met hun klapstoeltjes arriveerden, werd een prachtige pot gespeeld. De Dutchies deden het goed maar kwamen runs tekort ondanks de inzet van power hitter Maurits Kelterman en het prachtige fielden van Belle Gilding dat haar de titel “best player of the match” opleverde. Ondertussen had de u12 meer succes en versloeg Henley vrij gemakkelijk met de 50 runs (retired) met een strike rate van 200 van Tommy van der Kroft en geweldig bowlen van Ravi Rana (1 voor 5 in 3). Na afloop was er “een heerlijke braai” (geen BBQ) georganiseerd door Zuid-Afrikanen die recent lid waren geworden van Henley.

Dag 3 werd er gespeeld tegen Goring en Astan Rowant. Dankzij goed teamwork en maar ook dankzij het goede batten en het geweldige bowlen van Arrush Janadharthanam, was Aston Rowant geen partij voor onze U16. De U12 ging die dag vooral battend als een trein, waardoor Fraser, Niels, Felix en Reinout de overwining eigenlijk al in de eerste inning veilig stelde. Maar ook het nette en effectieve bowlen van slow bowler Alexander Beuker hielp zeker mee!

De laatste dag stond garant voor twee hele spannende wedstrijden. Abel had de U16 strak voorbereid op Sonning die duidelijk voor de overwinning ging. Opnieuw zette Aarush met 52 runs retired not out een stevige basis neer waar voor Tommy, Roemer Gilding, Maurits en Dhruv eenvoudig op voort konden borduren. Maar ook in de tweede innings overheerste het Nederlandse team door het stevige bowlen van Filip Kelterman in combinatie met een alerte wicketkeeper. De winst was wederom binnen. Hoewel ondertussen de U12 aardig bowlde en fielde liepen langzaam maar zeker de runs van tegenstander Aston Rowant (een club met nogal wat county spelers) op. Niets om je zorgen om te maken, dacht onze U12. Dus die begonnen rustig aan hun batting innings, verloren een cruciale batter en gingen gemoedelijk verder. Deze wedstrijd zouden ze niet meer winnen. Tot het moment dat het besef leek door te dringen dat het wellicht toch nog wel kon. Hoewel de zon bijna onder was en batters Reinout en Juan Fourie de bal nog amper konden zien, liepen ze elke run, sloegen vieren en namen alle risico’s die nodig waren, hetgeen twee overs later ook door begon te dringen tot de spelers van Aston Rowant die op hun beurt weer bloed fanatiek werden, maar ook het publiek was aan het nagelbijten. Tot de laatste bal – en nog een aller aller aller laatste bal, want no ball – was de wedstrijd nog niet beslist.

Met een verschil van slechts een run won Aston Rowant uiteindelijk de wedstrijd, maar door deze spectaculaire thriller hadden onze jongens gevoelsmatig eveneens gewonnen.

De spelers kijken met veel plezier terug op een leerzame en bovenal sfeervolle en gezellige toer. En uiteraard staat al weer een Dutch Combined Cricket Tour 2025 in de planning!